Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Υλοποίηση 6ης γευσιγνωσίας

Δελτίο τύπου ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ
30/7/2016

            Ολοκληρώθηκε με  επιτυχία στις 29 Ιουλίου η 6η γευσιγνωσία στα σοκάκια του  χωριού ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ που φιλοξένησε ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού.   Είναι άξιοι συγχαρητηρίων ο αναφερόμενος Σύλλογος και όλοι οι εμπλεκόμενοι σύλλογοι που συμμετείχαν καθώς επίσης και οι παράγοντες που βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.
           Η ιδέα των γεύσεων είναι πλέον θεσμός για τους συλλόγους των μελών του Δικτύου της Μεσσαράς και στηρίζεται στις βασικές αρχές που είναι η εμπιστοσύνη και αλληλοκατανόηση μεταξύ των συλλόγων της περιοχής μας, στην αρχή της αλληλεγγύης , της αλληλοβοήθειας των χωριών μας και τη δημιουργία πολιτιστικής και κοινωνικής ηθικής στον τόπο μας. Με τις αρχές αυτές, παρουσιάζεται πλέον η Μεσσαρά ως ενιαίο πολιτιστικό και κοινωνικό σύνολο. Το γεγονός αυτό μας αποκαλύπτει τη δημιουργική  δυναμική των ανθρώπων και την αξία της εθελοντικής προσφοράς για τη συνολική ανάπτυξη του τόπου και των χωριών μας γενικότερα  και αποτελεί δυναμικό κίνητρο  για την ευρύτερη συμμετοχή των τοπικών δυνάμεων στη διοργάνωση προσεχώς ανάλογων εκδηλώσεων. Άξιοι συγχαρητήριων επίσης είναι το σύνολο των ανθρώπων του χωριού Μητρόπολης που όλοι μαζί με θέρμη και ζεστασιά αγκάλιασαν την εκδήλωση και όλων των εθελοντών των συμμετεχόντων συλλόγων που με μεγάλο μεράκι έφτιαξαν παραδοσιακές συνταγές για να αναδείξουν τη μεσσαρίτικη κουζίνα και τα εκλεκτής ποιότητας προϊόντα της.
            Στη γευσιγνωσία συμμετείχαν πάρα πολλοί σύλλογοι καθώς επίσης και ιδιώτες που παρουσίασαν τα προϊόντα τους. Πάνω από 2.500 συντοπίτες και συντοπίτισσες έλαβαν μέρος για να απολαύσουν τις γεύσεις της Μεσσαράς. Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα από τον  Κο Καραταράκη Γεώργιο πρόεδρο  του Πολιτιστικού Συλλόγου Μητρόπολης και τον ακολούθησε ο Κος  Σπυριδάκης Μιχάλης και ο Κώστας Μανιδάκης από το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς. Στο χαιρετισμό που απηύθυναν έκαναν μία ενημέρωση για τις δράσεις του Δικτύου Συλλόγων Μεσσαράς και τόνισαν τη μεγάλη σημασία του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης στις δύσκολες ημέρες που περνάει ο τόπος μας. Καλωσόρισμα επίσης έκανε ο  Δήμαρχος Γόρτυνας Κος Σχοιναράκης Νίκος που κήρυξε την έναρξη της γευσιγνωσίας.
            Παράλληλα με την εκδήλωση της 6ης γευσιγνωσίας πραγματοποιήθηκαν δράσεις για τα παιδιά σχετικά με την παιδική παραδοσιακή υγιεινή  διατροφή από την κ Μαριαλένα Ξηρογιάννη σε παιχνιώδη μορφή.
Κατά της διάρκεια της εκδήλωσης στη Μητρόπολη έλαβε χώρα το  βιωματικό σεμινάριο για το χαρούπι με παρασκευή χαρουποσοκολάτας από την Κα Μαθουδάκη Δέσποινα  . Ο Δόκτορας Κος Βασιλάκης Αντώνης,  αρχαιολόγος και επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων μίλησε για  τα μπαχαρικά και τα γλυκά των αρχαίων Μινωιτών.
Μετά το τέλος της γευσιγνωσίας ακολούθησε μουσική βραδιά   με το συγκρότημα του Ανδρέα Κλάδου και των συνεργατών του.
Τέλος ευχαριστούμε τους χορηγούς για τη βοήθεια που προσέφεραν για να υλοποιηθεί ο θεσμός της γευσιγνωσίας και  ευχαριστίες αξίζουν επίσης σε  όλους τους ντόπιους και τουρίστες που τίμησαν τις ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ με την παρουσία τους.
Η επόμενη «γιορτή των Γεύσεων» σε άλλο χωριό της Μεσσαράς.
Το Δ.Σ.του Δικτύου Συλλόγων Μεσσαράς.

Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Μητρόπολης.

Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 6ΗΣ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 29/7/2016



ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ 6η ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ 
ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΕΣΣΑΡΑΣ
Δελτίο τύπου  24-6-2016
Γευσιγνωσία  είναι η τέχνη απόλαυσης της εκλεκτής τροφής, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η επιλογή και το μαγείρεμα της  αλλά και ο τρόπος σερβίρισματός της. Ορίζεται δηλαδή ως τέχνη και επιστήμη της ανθρώπινης γευστικής  διατροφής.
Το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς πήρε ξανά την πρωτοβουλία να ευαισθητοποιήσει τους Συλλόγους της Μεσσαράς και της ευρύτερης περιοχής, προσπαθώντας  να παρουσιάσει τον τοπικό πολιτισμό και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας με σκοπό την ανάπτυξη και την προβολή της Μεσσαράς.
Ένα από τα πλεονεκτήματα της Μεσσαράς είναι και ο γαστρονομικός πολιτισμός μας, όπως αυτός διαμορφώθηκε στο πέρασμα των αιώνων ο οποίος βασίστηκε στον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας. Αυτόν τον πλούτο αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε μέσα από τη γευσιγνωσία που οργανώνουμε κάθε χρόνο και να τον κάνουμε ευρύτερα γνωστό, όχι μόνο στους άλλους, αλλά και σε εμάς τους ίδιους.
 Από την αρχαιότητα έως και σήμερα, στην περιοχή μας,  το λάδι, τα αρωματικά άγρια χόρτα, τα κηπευτικά, τα λαχανικά, τα βότανα, τα ψάρια, τα φρούτα, τα τυροκομικά, το μέλι κ.α. έπαιξαν και παίζουν ως τώρα , σπουδαίο ρόλο στη Μεσσαρίτικη κουζίνα.
Όλα αυτά   πρέπει να αναδεικνύονται με τρόπο σύγχρονο, σεβόμενοι την παράδοση μας και προβάλλοντας την ικανότητα των ανθρώπων των χωριών μας, αποβάλλοντας την ξενομανία. Σεβόμενοι όλοι μας τη σοφία της αρχαίας διατροφής ως σήμερα,  θα συνδράμουμε στην προσπάθεια διατήρησης των παλαιών σπόρων που έχουν δοκιμαστεί στα αγροτικά περιβάλλοντα αιώνες τώρα.
Με αυτόν τον τρόπο παροτρύνουμε όσους συμπατριώτες μας το επιθυμούν, να ασχοληθούν καλυτερεύοντας την ποιότητα της παραγωγής τους, αλλά και να στραφούν στην παραγωγή νέων προϊόντων, που θα έχουν μεγαλύτερη απήχηση στις διεθνείς αγορές, με τα ανάλογα οικονομικά αποτελέσματα.
Όπως και στις προηγούμενες προσπάθειες έτσι και φέτος  στην ωραία Μητρόπολη, στα στενά του χωριού θα δοκιμάσουμε ξανά την κουζίνα των χωριών της Μεσσαράς μέσω των Πολιτιστικών Συλλόγων, των Γυναικείων Συνεταιρισμών ή φορέων , μέσα από μια μεγάλη ποικιλομορφία πιάτων που μπορούν να ικανοποιήσουν πλήρως τις γαστρονομικές αναζητήσεις τόσο των κρεατοφάγων όσο και των χορτοφάγων ,των αρωμάτων όλων των γεύσεων που μας δίδει απλόχερα η μανά Γη, και των πιο απαιτητικών γευσιγνωστών με ταυτόχρονη προώθηση και διαφήμιση των γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων του πρωτογενή τομέα της Μεσσαράς.
Ο στόχος και πάλι, της  6ης γευσιγνωσίας στην Μητρόπολη, είναι να μυήσουμε τον ντόπιο, τον εγχώριο τουρίστα και τον τουρίστα του εξωτερικού στις γεύσεις της Μεσσαράς διαφημίζοντας ταυτόχρονα τα προϊόντα της , δημιουργώντας και προβάλλοντας έτσι το πάζλ του γευσιγνωστικού χάρτη της περιοχής .
Παράλληλα με την εκδήλωση της 6ης γευσιγνωσίας θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για τα παιδιά του χωριού σχετικά με την παιδική παραδοσιακή υγιεινή  διατροφή
και ο Δόκτορας κ Βασιλάκης Αντώνης,  αρχαιολόγος και επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων θα μιλήσει για τα μπαχαρικά και τα γλυκά των Μινωιτών, των Αρχαίων Ελλήνων, των Ρωμαίων και των Βυζαντινών.

Η γευσιγνωσία θα πραγματοποιηθεί στις 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016, ημέρα Παρασκευή, στο όμορφο χωριό της Μητρόπολης, στις 20.00 μ.μ.



Το ΔΣ του Δικτύου Συλλόγων Μεσσαράς.

2ο ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 6Η ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΤΙΣ 29/7/2016



                 Σας ενημερώνουμε ότι για 6η συνεχόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί και φέτος ο θεσμός – πλέον – της γευσιγνωσίας. Τη δράση αυτή – που λαμβάνει χώρα κάθε φορά σε διαφορετικό χωριό – υποδέχεται το χωριό της Μητρόπολης με σύλλογο φιλοξενίας τον εκεί Πολιτιστικό Σύλλογο Μητρόπολης. Στόχος μιας τέτοιας γιορτής είναι να κρατηθεί ζωντανή η Μεσσαρίτικη κουζίνα και να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Πέρα από τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς αυτό μπορεί να αποτελέσει αφετηρία και κίνητρο ώστε να γίνει αυτός ο τόπος και τουριστικός προορισμός.
                Με την ευκαιρία αυτής της ανακοίνωσης το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου Συλλόγων Μεσσαράς επιθυμεί να καταστήσει σαφείς τις απόψεις του τόσο για τη Μεσσαρά όσο και για το ρόλο που διαδραματίζει ένας τέτοιος δευτεροβάθμιος σύλλογος μέσα σε αυτήν την περιοχή.  Ένας τόπος ευλογημένος, ο οποίος παράγει μοναδικής ποιότητας προϊόντα βρίσκεται εγκαταλελειμμένος από την πολιτεία καθώς γεωγραφικά η θέση του είναι μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Στόχος μας λοιπόν είναι να αναδειχθεί η αδικημένη αυτή περιοχή. Ως υπέρμαχοι του εθελοντισμού και της ενότητας πιστεύουμε πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την κοινή δράση όλων των συλλόγων και κατά συνέπεια τις κοινές εκδηλώσεις.
               Ως επιτυχημένα παραδείγματα που μαρτυρούν τη δύναμη της κοινής δράσης αναφέρουμε τις παρακάτω διοργανώσεις μας:
1η στεφανιοδρομία στις 3 Μάη κατά την οποία γιορτάστηκε η Πρωτομαγιά και ο Μύθος της αρπαγής της Ευρώπης.
6η Γευσιγνωσία στη Μητρόπολη.
Η τιμητική βραδιά προς τους Μεσσαρίτες καλλιτέχνες που θα υλοποιηθεί στα Φαραγγιανά στις 11 Αυγούστου 2016.
               Είμαστε αντίθετοι σε κάθε άλλη προσπάθεια που απομονώνει  καθώς πεποίθησή μας είναι πως ενωμένοι γινόμαστε πιο δυνατοί.
              Τελειώνοντας θέλουμε να καλέσουμε όλους τους Συλλόγους μέλη μας και μη που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη      περιοχή της Μεσσαράς να πάρουν μέρος στην εκδήλωση της 6ης ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΑΡΠΑΓΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Σύμφωνα με το μύθο, η Ευρώπη ήταν αδελφή του Κάδμου, ιδρυτή της Θήβας και κόρη του Αγήνορα και της Τηλέφασσας, ηγεμόνων της Φοινίκης. Όταν ενηλικιώθηκε η Ευρώπη μια μέρα πήγε στα λιβάδια για να παίξει με τις φίλες της και να μαζέψει λουλούδια. Εκεί συνάντησε τον θεό Δία. Ήταν τόσο όμορφη που ο θεός Δίας την ερωτεύτηκε και για την πλησιάσει μεταμορφώθηκε σε έναν ήρεμο, εύσωμο, δυνατό και όμορφο, λευκό ταύρο με μικρά κέρατα. Πήγε δίπλα της προσποιούμενος ότι βόσκει, σκεπτόμενος με τι τρόπο θα την κατακτούσε. Εκείνη τότε πλησίασε τον ταύρο - Δία και άρχισε να τον χαϊδεύει, γοητευμένη από την ωραία κορμοστασιά του και τη μυϊκή του δύναμη. Σε λίγο, δε δίστασε και να τον ιππεύσει. Τότε αυτός άρχισε να τρέχει με αστραπιαία ταχύτητα κατευθυνόμενος προς τη θάλασσα, την οποία  διέσχισε συνοδευόμενος από Τρίτωνες και Νηρηίδες και έφτασε στην Κρήτη. Η Ευρώπη έκλαιγε, μα δεν μπορούσε να πηδήσει, γιατί φοβόταν μη σκοτωθεί. Όταν επιβιβάστηκε στο νησί και έφτασε στη Μεσσαρά, ο ταύρος δεν φαινόταν πια, αλλά  τη θέση είχε πάρει ο Δίας που την πήρε από το χέρι και την οδήγησε στο Ιδαίο Άντρο. Καρπός των ερωτικών ενώσεων του Δία και της Ευρώπης στην Κρήτη ήταν ο Μίνωας, ο Ραδάμανθυς και ο Σαρπηδόνας.
Αργότερα, όταν ο Δίας εγκατέλειψε την Ευρώπη και πήγε στον Όλυμπο, η Ευρώπη πήρε για δεύτερο σύζυγό της το βασιλιά της Κρήτης Αστερίωνα, ο οποίος και υιοθέτησε  τα παιδιά που είχε αποκτήσει με τον Δία. Μετά το θάνατο του βασιλιά Αστέριωνα, το θρόνο της Κρήτης πήρε ο μεγαλύτερος από τους θετούς γιους του, ο Μίνωας,  ο πρώτος Έλληνας θαλασσοκράτορας και νομοθέτης.
Σύμφωνα με τον Λουκιανό, η πρώτη ερωτική ένωση του Δία και της Ευρώπης έγινε στο Δικταίο άντρο, το σπήλαιο δηλαδή όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Δίας. («επεί δε επέβη τη νήσω (Κρήτη) ο μεν ταύρος ουκέτι εφαίνετο, επιλαβόμενος δε της χειρός o Ζεύς απήγε την Ευρώπην εις το Δικταίον άντρον ερυθριώσαν και κάτω ορώσαν…», Λουκιανός Σαμωσατέας, Ενάλιοι Διάλογοι, 15, 4)
Αντίθετα σύμφωνα με την παράδοση των Γορτυνίων, η ερωτική ένωση του Δία και της Ευρώπης έγινε στην περιοχή της Γόρτυνας, στη σκιά ενός πλατάνου που από τότε παρέμεινε αειθαλής, κάτι που αποτυπώνεται σε πάρα πολλά νομίσματά της πόλης αυτής.
Παιδιά του Δία και της Ευρώπης, σύμφωνα με τον
Όμηρο, ήταν μόνο ο Μίνωας και ο Ραδάμανθυς (και οι δυο φέρονται ως κριτές στον Άδη των Ελλήνων): «μηδέ του κοσμολόητου Φοίνικα την κόρη ως αγαπούσα, που το Ραδάμανθυ μου γέννησε και τον ισόθεο Μίνω» (Ιλιάδα Ξ 310 – 322).
Αντίθετα, σύμφωνα με τον
Ηρόδοτο (Α 2 και Α 170 - 173), ο Μίνωας ήταν γιος ενός Έλληνα, μάλλον Κρητικού, που δεν αναφέρει το όνομά του (υπονοεί τον βασιλιά Αστέριο) και της Ευρώπης, πριγκίπισσας της Φοινίκης και αδελφός όχι του Ραδάμανθυ, αλλά του Σαρπηδόνα, ο οποίος συνεπλάκη με το Μίνωα για το ποιος θα πάρει τη βασιλεία και ηττηθείς πήρε τους στασιαστές του και πήγαν στη Μίλητο της Μ. Ασίας.
Σύμφωνα όμως με τον Όμηρο, ο Σαρπηδόνας ήταν γιος του Δία και της
Λαοδάμειας, κόρης του Βελλεροφόντη, του ήρωα και ηγεμόνα της Λυκίας: «Τρία παιδιά απ' αυτήν ανάστησε μετά ο Βελλεροφόντης, τον Ίσαντρο και τον Ιππόλοχο, στερνά τη Λαοδάμεια. Μαζί της πλάγιασε ο βαθύγνωμος ο Δίας, κι η Λαοδάμεια το χαλκαρματωμένο γέννησε ισόθεο Σαρπηδόνα» (Ιλιάδα Ζ 199 – 200).
(Πηγη; https://el.wikipedia.org/wiki/Αρπαγή_της_Ευρώπης)

Όταν πέθανε η Ευρώπη, την τίμησαν θεοί κι άνθρωποι και προς τιμή της έδωσαν στην ήπειρο το όνομά της. Τη λάτρεψαν και έκαμαν  γιορτή προς χάρη της, τα Ελλώτια,, γιατί ανασταινόταν η φύση κι έπλεκαν  στεφάνια, με περίμετρο 9 μέτρα περίπου,  σε κάθε Ελληνιστική πόλη-κράτος της Μεσσαράς . Η Ευρώπη ταυτίζεται με την πανάρχαια θεά της γονιμότητας στη Κρήτη, την μανά γη, στους αρχαίους χρόνους που επαναφέρει την ζωή την άνοιξη.  Το 9 μέτρα περίμετρο συμβολίζει το τέλος του έτους, δηλαδή εάν μετρήσουμε από μηδέν έως 9 στα δάκτυλα του χεριού μας τότε η αρίθμηση τελειώνει στο αριθμό 9 και αρχίζει καινούρια αρίθμηση δηλαδή καινούρια ζωή, νέα βλάστηση της φύσης, νέα ελπίδα της ζωής, νέο ξεκίνημα, νέο έτος κλπ  Η πρωτομαγιά στους αρχαίους λαούς ήταν η αρχή του έτους.
Πρόταση: Το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς φιλοδοξεί να ξαναζωντανέψει τα αρχαία δρώμενα και καλεί τα μέλη του και όλους τους συλλόγους της Μεσσαράς και τους κατοίκους της σε κάθε χωριό, την ημέρα της Πρωτομαγιάς να πλέξουν στεφάνι με περίμετρο 9 μέτρων με τα λουλούδια της φύσης και στο κέντρο του στεφανιού να υπάρχει λουλουδιασμένο το όνομα  Ευρώπης στα Ελληνικά ή Αγγλικά ή και τα δύο μαζί.

Παράλληλα, την ήμερα της Πρωτομαγιάς το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς με συνεργασία με το Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Κρήτης, οι ημεροδρόμοι  (μαραθωνοδρόμοι ως δίκτυο αθλητών) θα τρέξουν μεταφέροντας  στεφάνι με το όνομα της Ευρώπης στο κέντρο του, διασχίζοντας τη Μεσσαρά. Η διαδρομή θα έχει μήκος 37 χιλιόμετρα με αρχή τον κυκλικό κόμβο στα Πραιτώρια (όπου και οι αρχαιολογικοί χώροι στα Πραιτώρια ,Ροτάσι και Βάκιωτες) περνώντας από τον αρχαιολογικό χώρο Γόρτυνας και κατάληξη στον αρχαιολογικό χώρο Φαιστού και Αγίας Τριάδας, τερματίζοντας κοντά στο Τυμπάκι.  Επιπλέον συμβολισμό αποκτούν τα δύο χαρακτηριστικά βουνά της Μεσσαράς, καθώς το σημείο εκκίνησης ορίζεται βόρεια του μινωικού ιερού βουνού των Αστερουσίων, τον Κόφινα, και το σημείο τερματισμού της διαδρομής νότια της κορφής  Σέλα του Διγενή στον Ψηλορείτη (τα ιερά μικρά κέρατα του ταύρου). Κατά την διάρκεια της μεταφοράς του στεφανιού της ΕΥΡΩΠΗΣ από τους αθλητές, μπορούν, εάν θέλουν, να τρέξουν σε μικρή απόσταση από το στεφάνι και πολίτες. 

1η ΣΤΕΦΑΝΙΟΔΡΟΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΑΡΑ

ΤΟ Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς οργανώνει σε συνεργασία με τον σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Κρήτης την πρώτη στεφανοδρομία  στη Μεσσαρά  με θεματική δράση την αναβίωση του Μύθου της Αρπαγής της Ευρώπης της  3 Μαΐου 2016
 Προς: Πολιτιστικούς Συλλόγους 
Θέμα: 1η Στεφανιοδρομία (πληροφορίες)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Τρίτη 3 Μαΐου 2016
Ελάτε όλοι μαζί να αναβιώσουμε τον μύθο της Αρπαγής της Ευρώπης  που ξεκίνησε από την περιοχή της Μεσαράς να περπατήσουμε , να τρέξουμε και να μεταφέρουμε το στεφάνι σε όλη την διαδρομή κατά μήκος της Μεσαράς κ ανάμεσα από τα ιερά βουνά του Κόφινα  και του Ψηλορείτη.. μεταφέροντας έτσι την αναγέννηση του μύθου της Ευρώπης και την αναγέννηση της άνοιξης.
Διαδρομή: Εκκίνηση από τον κόμβο στα Πραιτόρια στις 10 το πρωί  Χάρακας- Στέρνες-Ασήμι- Λουρες- Στόλοι-Γκαγκάλες- Αγ. Δέκα-Aμπελούζος- Καπαριανά- Μοίρες-  Βώρροι-Τερματισμός  έξω από το Τυμπάκι. Συνολικής απόστασης 44χλμ.
Χρονικό Περιθώριο Στεφανιοδρομίας 6 ώρες
Ώρα άφιξης (κατά προσέγγιση ανά περιοχή) Εκκίνηση Πραιτόρια 10:00 – Χάρακας 10:50- Στέρνες 11:20- Ασήμι 11:50 -Λούρες 12:05- Στόλοι 12:20- Γκαγκάλες 12:45- Αγ.Δέκα 13:30-Αμπελούζος 13:45 -Καπαριανά 14:15 -Μοίρες 14:30 – Βώρροι 15:10 Τυμπάκι 15:40-16:00.

Προϋποθέσεις Συμμετοχής: Μπορεί όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει σε αυτή την στεφανιοδρομία που δεν έχει ανταγωνιστικό χαρακτήρα.. Ο κάθε στεφανιοδρόμος  μπορεί να τρέξει η να περπατήσει όσο χιλιόμετρα επιθυμεί (εκτός από αθλητές κάτω των 18 ετών που δε θα τους επιτραπεί να τρέξουν πάνω από 3 χλμ.) Όλοι οι δρομείς θα βρεθούν στην εκκίνηση της στεφανιοδρομίας και θα δηλώσουν σε ποιο σημείο της διαδρομής θέλουν να τρέξουν η περπατήσουν. Θα υπάρξουν κάποιοι καταξιωμένοι αθλητές που θα μπορέσουν να διανύσουν όλη την διαδρομή. Λεωφορείο θα μεταφέρει τους αθλητές σε όλη την διαδρομή.
Παρακαλούνται οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι όπως: Αρχικά ενημερώσουν τα μέλη τους και κόσμο που θέλει να τρέξει η να περπατήσει στην διαδρομή να ετοιμάσουν μια κατάσταση με ονοματεπώνυμο ηλικία , πόσα χιλιόμετρα θέλουν να τρέξουν η να περπατήσουν και σε ποιο κομμάτι της διαδρομής και να αποσταλεί με email η συμμετοχή  η με φαξ 2810 244075 όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει απαραίτητα να φορούν λευκή μπλούζα κατά την διάρκεια της διαδρομής, ,Επίσης ενημερώστε μας από τον Σύλλογο σας ποιοι επιθυμούν να είναι εθελοντές και σε σημεία της διαδρομής θα έχουν σταθμούς ανεφοδιασμού των αθλητών με νερό ,χυμούς κ.α.                                                               Τι υλικά όπως νερό, χυμούς, φρούτα γλυκά, σάντουιτσ τι μπορείτε από αυτά να προσφέρετε.        Και τέλος να μας ορίσετε κάποιο μέλος σας που θα συντονίσει όλα αυτά που σας προαναφέραμε στο κομμάτι που επιθυμείτε και που σας αντιστοιχεί.
Σταθμοί ανεφοδιασμού:Στην εκκίνηση (κατά την διάρκεια της στεφανιοδρομίας θα υπάρχουν συνοδοί με αυτοκίνητα που θά έχουν υλικά για τον ανεφοδιασμό των αθλητών-πεζοπόρων) σε  Χάρακα- Στέρνες-Ασήμι- Λούρες- Στόλους-Γκαγκάλες- Αγ. Δέκα- Καπαριανά-Μοίρες- Τυμπάκι τερματισμός. Οι σταθμοί θα πρέπει να έχουν ένα μεγάλο τραπέζι με τουλάχιστον δύο άτομα και με υλικά όπως:  νερό ,χυμούς  φρούτα γλυκά, σάντουιτσ και ότι άλλοι επιθυμείτε.
Έπαθλο αναμνηστικό στους συμμετέχοντες:  σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί αναμνηστικό  δίπλωμα συμμετοχής και κομμάτι από δάφνη..ενώ σε όλους τους Συλλόγους αναμνηστικό δίπλωμα για την συνδρομή τους..Ενώ στο τέλος θα κληρωθούν σε όλους τους συμμετέχοντες τρία δώρα.
Δηλώσεις Συμμετοχής : Μπορείτε να δηλώνετε μέσω email s.kampaxis@hotmail.com στα τηλέφωνα 6972016000 -2810344774 Καμπαξής Σπυρίδων - 6932311115 Σπυριδάκης Μιχαήλ 6974213368 Λέριος Νικόλαος  (υπεύθυνοι διοργάνωσης).
Ιατρός θα υπάρχει σε όλη την διαδρομή , Όλοι οι συμμετέχοντες συμμετέχουν  με δική τους ευθύνη και οι ανήλικοι υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση υπογεγραμμένη από τον κηδεμόνα τους
Προτείνουμε οτι:  η Στεφανοδρομία  κάθε χρόνο θα  σχεδιάζετε σε διαφορετική διαδρομή χωριών της Μεσσαράς .

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΡΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ UNESCO

ΠΡΟΤΑΣΗ  Δ.Σ.Μ
ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΡΑΣ ΣΤΗΝ UNESCO



Στις 23 Νοεμβρίου 1972. η γενική συνέλευση της UNESCO στο Παρίσι κατάρτισε την καταστατική σύμβαση για   τον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομίας που τέθηκε σε ισχύ στις 17 Δεκεμβρίου 1975.
Το φιλόδοξο σχέδιο του Εκπαιδευτικού Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών ήταν να εντοπίσει, να μελετήσει και να διαφυλάξει μνημεία, συγκροτήματα και τοποθεσίες , είτε φυσικές είτε κατασκευασμένες από τον άνθρωπο, που έχουν  ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ παγκόσμια αξία , από ιστορικής, καλλιτεχνικής, επιστημονικής, φυσικής, αρχαιολογικής ή ανθρωπολογικής απόψεως.   
Για να περιληφθεί στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομίας σαν Πολιτιστική ιδιότητα, το μνημείο , το συγκρότημα ή η τοποθεσία πρέπει να καλύπτει τουλάχιστο ένα από τα παρακάτω κριτήρια:
  1. να παριστάνει ένα αριστούργημα της ανθρώπινης δημιουργικής διάνοιας .
  2. να δηλώνει σημαντική ανταλλαγή ανθρωπίνων αξιών σε μεγάλο διάστημα ή μέσα σε μια πολιτιστική περιοχή του κόσμου που περιλαμβάνει εξελίξεις στην αρχιτεκτονική , στην τεχνολογία , στις μεγάλης σημασία τέχνες , στο σχεδιασμό πόλεων ή στον σχεδιασμό τοπίων.
  3.  να αποτελεί μοναδική ή τουλάχιστο εξαιρετική μαρτυρία σε πολιτιστική παράδοση ή σε πολιτισμό που υπάρχει ή που έχει εξαφανιστεί.
  4. να είναι εξαιρετικό δείγμα κάποιου τύπου κτιρίου ή αρχιτεκτονικής ή τεχνολογικό συγκρότημα ή τοπίο που απεικονίζει σημαντικό στάδιο της ανθρώπινης ιστορίας .
  5. να αποτελεί εξαιρετικό δείγμα παραδοσιακής ανθρώπινης εγκατάστασης ή χρήση της γης που είναι αντιπροσωπευτική πολιτισμού (ή πολιτισμών), ειδικώς αν κατέστη ευάλωτη ή βρίσκεται κάτω από την επιρροή  οριστικών και αμετάκλητων αλλαγών.
  6. να είναι κατευθείαν ή με τρόπο χειροπιαστό συνδεδεμένο με γεγονότα ή ζωντανές παραδόσεις, με ιδέες ή δοξασίες ή με καλλιτεχνικά ή πνευματικά έργα εξαιρετικής παγκόσμιας σημασίας.

Στα διεθνή  κείμενα και στην επιστημονική θεωρία και πρακτική χρησιμοποιούνται εξίσου οι όροι η πολιτιστική κληρονομιά και τα πολιτιστικά αγαθά. Ο όρος Πολιτιστικά αγαθά προσδιορίζει τα πολιτιστικά κινητά αγαθά. Πολιτιστική κληρονομία αποδίδεται στην ανάγκη διαφύλαξης των μαρτυριών του απώτερου ή πρόσφατου παρελθόντος της ανθρωπότητας, ως πηγή συλλογικής μνήμης και στοιχείο συλλογικής ταυτότητας.. Τα βασικά κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό των προστατευόμενων αγαθών είναι η φύση των αγαθών , η σημασία τους, η ηλικία τους , η εδαφική επικράτεια στη οποία βρίσκονται ή ενίοτε και η οικονομική τους αξία.
Η έννοια προστασία περιλαμβάνει σειρά μέτρων επιστημονικού, τεχνικού, νομικού, διοικητικού και οικονομικού χαρακτήρα, με αντικείμενο τον εντοπισμό, την  έρευνα, την καταγραφή τεκμηρίωση και μελέτη των στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη διατήρηση και αποφυγή της καταστροφής, φθοράς ή υποβάθμισης τους, τη διασφάλιση τους από λαθρανασκαφή, κλοπή και παράνομη εξαγωγή, τη συντήρηση και αποκατάσταση τους, τη διευκόλυνση της πρόσβαση σε αυτά, τη διαχείριση και ανάδειξη τους και την ένταξη τους στη σύγχρονη κοινωνία.
Η πολιτική προστασία δεν αποσκοπεί μόνο στη διατήρηση των μνημείων για τις επερχόμενες γενιές αλλά και στη απόδοση σε αυτά λειτουργικών και χρήσεων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες στις σύγχρονης κοινωνίας και η ενσωμάτωση τους στο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό.
Η ευθύνη για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς γίνεται δεκτό ότι βαραίνει  καταρχήν τις αρμόδιες εθνικές, κεντρικές, περιφερειακές και τοπικές , επεκτείνεται όμως και στο κοινωνικό σύνολο. Έτσι λαμβάνεται μέριμνα για χρηματοδότηση, δημόσια και ιδιωτική, της διατήρησης και συντήρησης της κληρονομιάς, περιλαμβανομένης και θέσπισης κινήτρων για ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και προβλέπετε η λήψη μέτρων πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης του κοινού.


Η πρόταση του Δικτύου Συλλόγων Μεσαράς για ένταξη στο κατάλογο προστασίας της UNESCO των μνημείων που βρίσκονται στη Μεσαρά , αποτελείται από ένα ενιαίο δίκτυο μνημείων, τόπων και χώρων, και  είναι: Φαιστός, Αγία Τριάδα, Κομμός, Γόρτυνα, Πρινιάς, Βάκιωτες , Αρχαίο Ρύτιο,  Κόφινας, Κουμάσσα, η Οδηγήτρια, Βαλσαμόνερο, Ασκληπιείο  Λέντα, Σπήλαιο Καμαρών, Ιερά Μονή Κουδουμά, Ιερά Μονή Απεζανές, Αγιοφάραγγο.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ

ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΕΣΣΑΡΑΣ                              ΠΕΜΠΤΗ 11/2/2016
Αγαπητά μέλη του δικτύου.
                      Μέσα από αυτήν την επιστολή μας δίνεται η ευκαιρία να μοιραστούμε μαζί σας κάποιες σκέψεις που έχουν ζυμωθεί από τα  μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Συλλόγων Μεσσαράς και να γίνουν θεσμός  για όλα τα χωριά της Μεσσαράς.
  1.                 Όπως ήδη γνωρίζετε εδώ και  5 χρόνια έχει καθιερωθεί  με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση γευσιγνωσίας στην οποία συμμετέχουν σχεδόν όλα τα μέλη μας. Την χρονιά που πέρασε  αυτή υλοποιήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμπελούζου  και συμμετείχαν περίπου 30 Σύλλογοι, 7 ιδιώτες και πάνω από 2.000 κάτοικοι της Μεσσαράς. Φέτος θα διοργανωθεί η 6η  στη σειρά γευσιγνωσία.  Ζητούμε, λοιπόν, από  όσα μέλη μας ενδιαφέρονται να φιλοξενήσουν το γεγονός να εκδηλώσουν την πρόθεσή τους  είτε στον πρόεδρο, είτε στο γραμματέα του Δικτύου.
    2.             Στις  5 Ιουνίου έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται από την UNESCO  η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος. Σκεφθήκαμε λοιπόν στα πλαίσια αυτής της επετείου να κόνουμε μία δράση η οποία να αφορά όλα τα χωριά της Μεσσαράς. Η υλοποίηση της δράσης αυτής  θα εξαρτηθεί  από τις συμμετοχές που θα υπάρξουν είναι η παρακάτω:  Ο στόχος για κάθε σύλλογο ή χωριό που θα θελήσει να πάρει μέρος είναι να υλοποιήσει παρεμβάσεις  έτσι ώστε το χωριό του να έχει μια καλαίσθητη όψη. Οι παρεμβάσεις που μπορεί κάποιος σύλλογος να κάνει μπορούν να έχουν σχέση με την καθαριότητα, με το φύτεμα λουλουδιών ή δένδρων ή με ότι άλλο σκεφτούν τα ίδια τα μέλη μας. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ως τελικό αποτέλεσμα  η όψη των χωριών της Μεσσαράς να γίνει  καλαίσθητη. Εκείνη την ημέρα την Κυριακή 5 Ιούνη μία τριμελής επιτροπή, που θα καθορίσει το δίκτυο θα περάσει από όλα τα συμμετέχοντα χωριά και θα βραβεύσει τα 3 πρώτα σε καλαισθησία μετά από τις δράσεις που θα έχουν γίνει.
    3.                Μία άλλη σκέψη μας είναι να καθιερώσουμε κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού  ( 1 μέχρι 15 Αυγούστου) μία δράση που θα αφορά την ανάδειξη της Μεσσαρίτικης μουσικής και των καλλιτεχνών που έχουν γεννηθεί ή κατάγονται ή έχουν ζήσει στη Μεσσαρά. Στα πλαίσια αυτά για την πρώτη χρονιά του θεσμού θέλουμε να τιμήσουμε 5 καλλιτέχνες Μεσσαρίτες που έχουν φύγει από τη ζωή. Σε μία τιμητική βραδιά θα κληθούν οι οικογένειες των αποθανόντων  και στη συνέχεια κάποιος που εκτελεί με τον καλύτερο τρόπο  κομμάτια του καλλιτέχνη θα τα αποδώσει με μουσική. Αν κάποιο από τα μέλη μας ενδιαφέρεται να φιλοξενήσει αυτήν την εκδήλωση μπορεί να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του στον πρόεδρο  ή στον γραμματέα.
  4.                  Τέλος μία άλλη σκέψη που θέλουμε από φέτος να καθιερώσουμε είναι όλες οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις (θεατρικές παραστάσεις, γλέντια, συναυλίες κλπ) να αποτυπωθούν σε ένα φυλλάδιο που θα εκδώσουμε. Με τον τρόπο αυτό ο κάτοικος ή ο επισκέπτης της Μεσσαράς  θα ενημερώνεται για όλες τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις των συλλόγων και θα μπορεί να επισκεφθεί όσες από αυτές επιθυμεί. Επίσης οι εκδηλώσεις αυτές θα αναρτώνται στο blog του δικτύου που βρίσκεται στην παρακάτω διευθύνση:  http://diktiomessaras.blogspot.gr/
Για όλα τα παραπάνω καταληκτική ημερομηνία συμμετοχής ή ενδιαφέροντος είναι η 15η Απριλίου 2016.
Και  για τα 4 θέματα όσα από τα μέλη μας ενδιαφέρονται καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στα παρακάτω τηλέφωνα:
Τηλέφωνο Σπυριδάκη Μιχάλη (πρόεδρος)  6932311115

Τηλέφωνο Λέριου Νίκου (γραμματέας)  6974213368